Paștele: bucuria că cineva moare

Sunt absolut convins că 99% dintre creștinii ortodocși habar n-au ce înseamnă paștele. Dacă i-ai întreba, toți ți-ar răspunde că „Paștele semnifică moartea și mai ales învierea Domnului nostru Isus Hristos”. Bla- bla-bla. Probabil că nici cei mai habotnici dintre ei, ăia cu pereții din casă plini de icoane și cruciulițe și care zbiară acum pe rețelele de socializare că vor la biserică, probabil că nici ei n-ar ști.

Spuneți-le acestor semeni ai noștri , ignoranți desăvârșiți chiar și atunci când vine vorba despre religia lor, că Paștele nu are nimic de-a face cu Isus din Nazaret. Sau, mă rog, prea puțin. Un „puțin” teologic despre care chiar nu am chef să vorbesc acum și aici.

Spuneți-le că Paștele reprezintă comemorarea masacrului comis de zeul Yahweh al iudeilor asupra întâilor născuți ai egiptenilor. Spuneți-le că Paștele este despre bucuria iudeilor vizavi de genocidul divin asupra unor copii. Spuneți-le că Paștele este despre eliberarea robilor evrei din robia egipteană, robie și exod care, în realitate, nu a avut loc niciodată. Paștele era sărbătorit cu fast de evrei până la moartea și învierea lui Isus din Nazaret. Prin urmare, această sărbătoare chiar nu are de-a face cu nazarineanul executat de romani. Că a fost interpretată abracabrant de-abia ulterior de biserica creștină în acest sens, atribuindu-se legături cu învierea tâmplarului, asta e cu totul altceva. Dar pentru un evreu, Paștele înseamnă cu totul altceva decât ce înseamnă astăzi pentru un creștin.

Creștinismul doar a preluat și deturnat în interese proprii această sărbătoare iudaică, făcând dintr-o sărbătorire a morții copiilor egipteni o sărbătorire a învierii nazarineanului. Că asta știe să facă religia, indiferent de numele ei: să mintă, să exagereze, să inventeze.

Rezumând:Autor: George Dumitru
George Dumitru este autorul cărții Dumnezeu nu este o carte. O abordare istorico-critica a crestinismului. O puteți cumpăra aici:

https://www.elefant.ro/dumnezeu-nu-este-o-carte_25dab4a6-a1db-49cf-a456-ba6b4750ca85

Comentariile sunt închise.