În 238 î.e.n., la ordinul unui oracol, un templu a fost construit pentru a o onora Flora, o antica zeiță a florilor și plantelor înfloritoare. O sărbătoarea a fost instituită pentru a solicita protecție ei, Floralia, pe 28 aprilie. În limba latină, festivalul era cunoscut sub denumirea Ludi Florae, adică jocurile (Ludi) Florei. În timpul Imperiului Roman, jocurile durau șase zile și simbolizau reînnoirea ciclului vieții. Locuitorii Romei purtau în această zi haine colorate, în contrast cu obișnuitele haine albe.
Zeița Flora, corespondentul lui Ceres din mitologia greacă, era zeița florilor în particular și al vegetației în general, prin asociere a primit atributele de fertilitate, sex și „înflorire”. Era descrisă ca o femeie tânără, purtând haine ușoare de primăvară, purtând coroană de flori de câmp. Prostituatele Romei considerau această sărbătoare a lor, prezentând spectacole de teatru în nud și luptând în arena de gladiatori, ajungând ca această sărbătoare să fie mai „licențioasă” decât Saturnaliile, a căror reputație încă dăinuie.
Într-o legendă, Flora este cea care îi dă lui Juno o floare care o ajută pe zeița supremă să conceapă un copil fără ajutor de bărbat, probabil una din sursele de inspirație pentru povestea fecioarei Maria.
Surse: • http://goo.gl/avjtcl • http://goo.gl/8KoPzQ • http://goo.gl/TvXlRu • http://goo.gl/rDQi1q