Geneza (Facerea) 16

1. Sarai, nevasta lui Avram, nu-i născuse deloc copii. Ea avea o roabă egipteancă numită Agar.

2. Şi Sarai a zis lui Avram: “Iată, Domnul m-a făcut stearpă; intră, te rog, la roaba mea; poate că voi avea copii de la ea.” Avram a ascultat cele spuse de Sarai.

3. Atunci Sarai, nevasta lui Avram, a luat pe egipteanca Agar, roaba ei, şi a dat-o de nevastă bărbatului său, Avram, după ce Avram locuise ca străin zece ani în ţara Canaan.

4. El a intrat la Agar, şi ea a rămas însărcinată. Când s-a văzut ea însărcinată, a privit cu dispreţ pe stăpâna sa.

5. Şi Sarai a zis lui Avram: “Asupra ta să cadă batjocura aceasta care mi se face! Eu însumi ţi-am dat în braţe pe roaba mea; şi ea, când a văzut că a rămas însărcinată, m-a privit cu dispreţ. Să judece Domnul între mine şi tine!”

6. Avram a răspuns Saraiei: “Iată, roaba ta este în mâna ta; fă-i ce-ţi place!” Atunci Sarai s-a purtat rău cu ea; şi Agar a fugit de ea.

7. Îngerul Domnului a găsit-o lângă un izvor de apă în pustiu, şi anume lângă izvorul care este pe drumul ce duce la Şur.

8. El a zis: “Agar, roaba Saraiei, de unde vii şi unde te duci?” Ea a răspuns: “Fug de stăpâna mea, Sarai.”

9. Îngerul Domnului i-a zis: “Întoarce-te la stăpâna ta şi supune-te sub mâna ei.”

10. Îngerul Domnului i-a zis: “Îţi voi înmulţi foarte mult sămânţa, şi ea va fi atât de multă la număr că nu va putea fi numărată.”

11. Îngerul Domnului i-a zis: “Iată, acum eşti însărcinată şi vei naşte un fiu căruia îi vei pune numele Ismael; căci Domnul a auzit mâhnirea ta.

12. El va fi ca un măgar sălbatic printre oameni; mâna lui va fi împotriva tuturor oamenilor, şi mâna tuturor oamenilor va fi împotriva lui; şi va locui în faţa tuturor fraţilor lui.”

13. Ea a numit Numele Domnului care-i vorbise: “Tu eşti Dumnezeu care mă vede!” căci a zis ea: “Cu adevărat, am văzut aici spatele Celui ce m-a văzut!”

14. De aceea fântâna aceea s-a numit “Fântâna Celui Viu care mă vede”; ea este între Cades şi Bared.

15. Agar a născut lui Avram un fiu; şi Avram a pus fiului, pe care i l-a născut Agar, numele Ismael.

16. Avram era de optzeci şi şase de ani, când i-a născut Agar pe Ismael.

 

 

  xXx (16,2) “intră, te rog, la roaba mea; poate că voi avea copii de la ea.”  Sarai (Sara) este prima femeie din șirul femeilor sterpe din Biblie. Pentru că nu poate râmâne însărcinată, îl trimite pe Avram la sclava sa Agar, să se culce cu ea pentru a avea copii de la ea. Avram urmează cu multă bucurie sfatul soției. Interesant cum Iahve intervine abia mai târziu și astfel dă naștere unui dezastru în cazul copilului născut din Avram și Agar.

≠ 13 Este poligamia ceva bun? 

 

 

 

 

 

   (16,6) “Iată, roaba ta este în mâna ta; fă-i ce-ţi place!”  Agar rămâne însărcinată, fapt care dă naștere geloziei lui Sarai. Avram îi oferă toată libertatea soției să facă ce vrea cu sclava lor. Și cum Agar se comporta foarte “drăguț” cu ea, Agar a dat birul cu fugiții.

≠ 49 Cât a durat robia poporului evreu în Egipt? 

 

 

 (16,9) “Întoarce-te la stăpâna ta şi supune-te sub mâna ei.”  Un înger îi cere sclavei Agar să se întoarcă și să se supună soției lui Avram. Să fie asta o mică răsplată de la Iahve pentru comportamentul Sarei?

≠ 39 Este Iahve de acord cu sclavia? 

 

 

 

 

 

 

 

(16,15) “Agar a născut lui Avram un fiu” 

≠ 50 Câți fii a avut Avram? 

(16,16) “Agar a născut lui Avram un fiu” 

≠ 45 Câți ani avea Avram când s-a născut Ismael? 

 

Comentariile sunt închise.