Einstein și religia

Chiar a spus Albert Einstein că: „ştiinţa fără religie este şchioapă, religia fără ştiinţă este oarbă.”?

Mulţi creştini afirmă că A. Einstein ar fi spus asta, adesea când discută cu necreştini se folosesc şi de acest citat în speranţa că vor reuşi să-şi convingă interlocutorii, sau să „salveze” un suflet pentru Cristos (pe limbajul lor). Eu personal mi-am procurat cartea: „ CUM VĂD EU LUMEA (de Albert Einstein)” să vad daca într-adevăr găsesc scris această afirmaţie. Şi într-adevăr această afirmaţie apare la pagina 286 a cărţii, însă este un text scos din context, A. Einstein a vrut să spună cu totul altceva. Deci voi reda citatul complet: „Eu unul nu pot concepe un om de ştiinţă veritabil fără această credinţă profundă. Situaţia poate fi exprimata printr-o imagine: ştiinta fără religie este şchioapă, religia fără ştiintă este oarbă.”(Fragment din cartea: „CUM VĂD EU LUMEA” de A. Einstein pag. 286)

În capitolul al acestei cărţi în care scrie asta, autorul vorbeşte despre conflictul care există între religie şi ştiinţă, şi explică faptul că ştiinţa stabileşte ce este, şi nu cea ce „trebuie să fie” iar religia are de a face cu evaluări ale gândirii şi acţiunii umane, ea nu poate vorbi cu temei despre fapte şi relaţii între fapte. Deci să redau citatul exact: „Dacă înţelegem religia şi ştiinţa conform cu aceste definiţii, un conflict între ele ne apare imposibil. Căci ştiinţa nu poate decât să stabilească ce este, nu şi ceea ce trebuie să fie, iar dincolo de domeniul ei rămân necesare judecăţi de valoare de tot felul. Religia, pe de altă parte, are de-a face doar cu evaluări ale gândirii si acţiunii umane: ea nu poate vorbi cu temei despre fapte și relaţii dintre fapte.” (Citatul se află tot la pag. 286).

11046630_812275532172106_936390937873136678_n

Deci Albert Einstein nu a facut această afirmaţie la propriu, ci la figurat, pentru că mai departe, tot in acelaşi capitol citim: „În perioada de tinereţe a evoluţiei spirituale a omenirii, fantezia umană a creat după chipul omului zei despre care se credea că determină sau în orice caz influenţează lumea fenomenală. Omul căuta să schimbe atitudinea acestor zei în favoarea sa prin magie si rugăciune. Ideea de Dumnezeu din religiile propovăduite astăzi este o sublimare a acestei concepţii vechi despre zei” (Fragment tot din aceeaşi carte, dar la pag. 287)

În concluzie: Dragi creştini, nu mai folosiţi acest citat în speranţa că vă veţi convinge interlocutorii necreştini, autorul a vrut sa spună cu totul altceva prin asta.
Şi, procuraţi-vă cartea ,,CUM VĂD EU LUMEA ” (de A. Einstein) şi citiţi-o să verificaţi că nu v-am minţit. 😉

©Reut

Comentariile sunt închise.