Despre proiect

De omnibus dubitandum (est)… “pune totul sub semnul întrebării!”

De ce trebuie să punem Biblia sub semnul întrebării? Nu este această carte, cartea adevărului absolut, lumină în întuneric sau călăuza vieții creștinilor? Cu siguranță mulți creștin privesc această carte ca pe ceva sfânt și perfect, însă corespunde această imagine cu realitatea? Pagina aceasta va încerca să răspundă cât poate mai bine la aceste întrebări și să facă lumină în ceea ce privește conținutul celei mai bine vândute cărți din istorie.

Biblia a fost comentată și răscomentată în decursul istoriei. Unii au trebuit să plătească cu viața doar pentru simplul fapt că au tradus-o în limba poporului. Cei care s-au îndoit de “adevărul” ei au plătit cu viața pentru simplul fapt de a o traduce sau a o pune la îndoială în fața științei. Astăzi nu mai avem de ce să ne temem să analizăm Biblia și avem “voie” să ne exprimăm ideile și părerile noastre cu privire la cele relatate în toate cărțile sfinte. Astăzi “îndrăznim” să analizăm Biblia folosindu-ne nu doar de traducerile din original, ci mai ales puterea rațiunii și logicii umane.

De mici copii suntem învățați că Biblia poate fi interpretată doar dacă ești în posesia unei anumite grile. Această grilă a fost dezvoltată de biserici și denominațiunile creștine pentru a nu permite mirenilor să o citească dintr-o altă perspectivă decât cea bisericească. Până și astăzi întâlnim “oameni ai Bisericii” care ne spun că nu avem dreptul să o interpretăm, deoarece nu deținem un mandat sacerdotal. Oare de câtă pregătire teologică ai nevoie pentru a descoperi contradicțiile, crimele, atrocitățile, morala dublă, aberațiile, greșelile de traducere, etc. din Biblie?

Nu vom analiza Biblia din perspectiva devoțională a Bisericii Ortodoxe (sau de sorginte catolică, protestantă, etc.), ci vom folosi metoda «istorico-critică». Pe parcursul acestui an, ne vom concentra atenția asupra fiecărui verset din ea și vom publica critica textuală aferentă pe această pagină. Pentru discuții, propuneri de corectură, idei noi etc. vă așteptăm pe pagina noastră de facebook. Din rațiuni practice, nu vom activa opțiunea de comentarii pe pagină și vă invităm să intrați în dialog cu noi pe rețelele de socializare.

Textul biblic folosit pe această pagină este cel tradus de către Dumitru Cornilescu. Ne este cunoscută traducerea acestuia în spiritul protestant, însă din cauza dreptului de autor a trebuit să ne orientăm sprea această traducere. Ori de câte ori apar diferențe grave de traducere, vom sublinia și face trimiteri câtre traducerea ortodoxă și cea catolică.

 

Bultmann, Rudolf (1931) Die Geschichte der synoptischen Tradition. FRLANT 29. Vandenhoeck & Ruprecht, Göttingen, 2. neubearbeitete Aufl.

Bultmann, Rudolf (2002) Neues Testament und christliche Existenz. Theologische Aufsätze

Ehrman, Bart (2011) Forged: Writing in the Name of God—Why the Bible’s Authors Are Not Who We Think They Are. (ed. First Edition. EPub Edition.). New York: HarperCollins e-books.

Ehrman, Bart (2009) Jesus, Interrupted: Revealing the Hidden Contradictions in the Bible (And Why We Don’t Know About Them)]. HarperCollins, USA.

Ehrman, Bart (2011) Petru, Pavel și Maria Magdalena. Ucenicii lui Isus între istorie și legenda. Editura Humanitas.

Ehrman, Bart (2007) Răstălmăcindu-l pe Iisus: Povestea din spatele celor care au schimbat Biblia și de ce au făcut-o. Editura Antet.

Ehrman, Bart (2004) A Brief Introduction to the New Testament. Oxford University Press, USA.

Ex Preacher (2013) Obsessed with Prayer (The Crazy Things Christians Believe). CreateSpace Independent Publishing Platform.

Ex Preacher (2013) Obsessed with Blood: The Crazy Things Christians Believe. CreateSpace Independent Publishing Platform.

Ex Preacher (2013) Traveler’s Guide to Apostasy. CreateSpace Independent Publishing Platform.

Lehner, Johannes Maria  (2008) Das Kreuz mit der Bibel Das Buch der Bücher im Licht von Wissenschaft, Vernunft und Moral. Books on Demand Gmbh; Auflage: 1., Aufl.

Metzger, Bruce M.; Ehrman, Bart (2005). The Text of the New Testament: Its Transmission, Corruption, and Restoration. Oxford University Press, USA.

Wells, Steve (2013) The Skeptic’s Annotated Bible. SAB Books, LLC; 1st Edition edition

Wells, Steve (2013) Drunk with Blood: God’s Killings in the Bible.  SAB Books; 2 edition

 

Și nu uitați: Ubi dubium ibi libertas! (unde există îndoială, există libertate!)

 

 

 

Comentariile sunt închise.