Biblia pentru sceptici: spațiu virtual de critică biblică
Scurt istoric
Biblia pentru sceptici și-a început activitatea în 4 Februarie 2014, prin lansarea paginii facebook cu același nume. Din 12 Mai 2014, Biblia pentru sceptici a început un nou drum: Biblia pentru sceptici vă oferă o pagină de internet care analizează până la ultima iotă cuvântul “divin”. Comentariile biblice de pe această pagină sunt bazate mai ales pe metoda critică modernă.
Proiectele bibliapentrusceptici.ro
- Realizarea de comentarii la textul biblic
- Realizarea de materiale informative
- Realizarea de articole tematice
- Realizarea de meme biblice
- Traduceri de articole ale unor teologi de renume
Ghid navigare site
Pagina noastră este compusă din trei blocuri centrale: 1. Comentarii la textul biblic. 2. Contradicții și 3. Sceptiblog
1. Comentarii la textul biblic
Această parte este corpul central al paginii web. În dreapta am publicat textul biblic, iar în stânga vom publica, rând pe rând, comentariile noastre. Pentru o mai bună vizualizare a comentariilor am ales să folosim imagini pentru categorii. Simplul click pe imaginea respectivă vă va duce la alte pasaje din Biblie, pasaje care conțin aceiași categorie tematică.
Scurtă explicație a categoriilor:
Aberații: Când vorbim de aberații, ne referim mai ales la absurdul informațiilor și mai ales la cât de ridicole sau de-a dreptul bizare pot fi unele pasaje biblice. Exemple concludente: povestea lui Samson și cele 300 de vulpi din Judecători (15,4) sau relatarea în care Iisus trimite dracii în 2000! de porci.
Citare greșită: Cele mai multe citări greșite le găsim în Noul Testament. Câteva exemple: Matei (2,23) spune că Iisus “va fi chemat Nazarinean” o profeție care nu există; tot Matei îl face pe Iisus să citeze greșit Deuteronomul (Matei 4, 5-10); în Luca (4,8) Iisus citează eronat pasajul din Deuteronom 6, 13).
Conflicte cu știința: Majoritatea creștinilor resping din start ideea conflictelor dintre știință și Biblie. Însă lucrurile nu stau chiar așa: Biblia intră adesea în conflict cu știința și adesea cu istoria. Exemple: cel mai bun exemplu este nașterea universului, apoi urmează potopul și călătoria evreilor prin deșert.
≠ Contradicții: Contradicțiile Bibliei sunt inima acestei pagini. Tocmai de la aceste contradicții am pornit de ceva timp mișcarea de clarificare a Bibliei și creștinismului, am cunoscut noi prieteni și m-am distanțat de mreajele acestei cărți. Aceste contradicții le găsim de la Geneză până la ultima carte din Biblie: Când a fost creat omul? Este Dumnezeu atotștiitor? Când a intrat Satana în Iuda? Pe cine au văzut femeile la mormânt? Unde le-a spus Isus ucenicilor să meargă după înviere? L-a văzut Paul pe Iisus?
Cruzime și violență: Această categorie se explică de la sine. În cazul în care nu este atât de clar: este potopul o cruzime? Putem considera actul de a ucide întâii născuți ai Egiptului o cruzime și/sau un act de violență divină? Este arderea pe rug, ucisul cu pietre sau trecerea prin sabie a tuturor femeilor și copiilor un act de iubire din partea lui Iahve? O listă (aproape) completă a crimelor divine din Biblie o găsiți dând click pe crime biblice.
Homosexualitate: Cu siguranță te aștepți ca Biblia să condamne deschis această orientare sexuală, nu? Ei bine, vei găsi doar câteva pasaje care încearcă să cimenteze această poziție. Cu toate acestea, poziția Bibliei este totuși destul de sigură în acest sens: tolernță zero pentru acest păcat!
Interesant: Biblia nu conține doar contradicții, crime, violență, aberații, misoginism sau nedreptate. Din când în când dăm și peste pasaje foarte interesante și pline de învățături. Chiar dacă aceste învățături se bat cap în cap cu alte pasaje biblice, este corect să le subliniem în comentariile noastre și să le recunoaștem valoarea.
Interpretare: Un autor spunea că nu-l deranjează părțile din Biblie pe care nu le înțelege, ci tocmai acelea pe care le înțelege. Este interesant cum creștinii interpretează anumite pasaje atât de ciudat, încât logica umana ajunge pe culmile disperării. Să luăm exemplul din Ioan, 6, 53-66: catolicii și ortodocșii îți vor spune că Iisus chiar se referea la corpul și sângele său, pe când mai toate curentele protestante îți vor spune că Iisus ne spune toate acestea doar d.p.d.v. simbolistic, metaforic.
Intoleranță: Am văzut mai sus cât de departe poate merge iubirea lui Iahve: potop, eradicarea popoarelor vecine ale lui Israel, arderea pe rug, etc.. Toleranța divină se manifestă la evrei printr-un proctectorat și favoritismul poporului lui Israel din partea lui Iahve. În Noul Testament, Dumnezeu începe să-și cizeleze comportamentul, însă cei care nu sunt de partea sa, ajung nu doar să-și piardă viața veșnică, ci vor fi torturați pe vecie pentru că nu sunt de partea cui trebuie.
Limbaj: Este Cuvântul lui Dumnezeu lămurit sau curat? (cf. Proverbe 30,5)? Citește cu atenție 2 Regi 18,27, Ezechiel 23,20 sau Maleahi 2,3… Abia aici descoperim problematica traducerii sau modificării textelor biblice.
Misoginism: Pentru cei care au studiat puțin Biblia, știu despre ce vorbim aici. Femeia nu se bucură în Biblie de prea multă atenție pozitivă. Totul începe de la femeia care vorbește și se lasă ispitită de un șarpe și atinge punctul culminant cu apostolul Pavel. Biblia ne învață cum să pedepsim femeia, ne arată cum trebuie să se comporte în public și îi spune când este “murdară” și când nu. Tot Biblia ne explică dacă femeia se poate mântui sau nu.
Nedreptate: Susținătorii Bibliei doresc ca această carte să devină reperul principal al moralității și eticii umane și mai ales să ne convingă că Biblia este izvorul moral “per excellence”. Ajunge doar să trecem Cuvântul lui Dumnezeu prin sita rațiunii ca să ne convingem că lucrurile nu stau chiar așa cum le văd creștinii: nimeni nu poate crede că un copil va plăti pentru greșelile părinților săi sau că părinții își pot ucide copiii dacă nu ascultă de ei. Să nu uităm de sclavie… reglementată imediat după cele 10 porunci.
Profeții false: Autorii Noului Testament au căutat cu disparare profeții care se referă la Mesia și care se potrivesc lui Iisus. Însă atunci când o profeție nu prea se potrivea, existau două opțiuni: modificarea profeției (ca să se potrivească cu textul Noului Testament) sau modificarea evenimentelor din viața lui Iisus, astfel încât să se potrivească cu profețiile vetero-testamentare.
xXx Sex: În Biblie? Și încă foarte des. Dacă creștinul dorește ca toate cărțile care conțin material erotic să fie cenzurate și scoase din librării, ar trebui să citească cu atenție Biblia. Biblia reglementează viața sexuală de la A până la Z. Pardon! Doar până la Y. Cu privire la masturbare nu ne spune ceva concludent. Dar cum rămâne cu incestul dreptului Lot? (Geneza 19 și caracterizarea acestuia în 2 Petru 2,7-8). Nu găsim nimic care să ne arate că Iahve a dezaprobat actul sexual între Lot și fiicele sale. Atunci Ezechiel 23,20 este un alt exemplu al “purității cuvântului divin” cf Psalmul 12,6; 119,140 sau Proverbe 30,5? Aici descoperim că textele biblice au fost scrise de către bărbați.
Valori umane: Prin categoria aceasta subliniem valorile umane prezentate de către Biblie: când poate un tată să-și omoare cu pietre toată familia? Ce se întâmpla cu o fată în ziua nunții dacă nu este virgină? Oare ce spune Iisus despre ura față de familie? Sperăm că veți descoperi sarcasmul acestei categorii 😉
mic ghid de navigare pe pagină:
2. Contradicții
Biblia conține o mulțime de contradicții mai mult sau mai puțin grave. Veți descoperi aici o listă întreagă de contradicții, listă care va fi actualizată și îmbunătățiță cu informații și link-uri utile. Navigarea pe pagină este foarte simplă:
3. Sceptiblog
De omnibus dubitandum (est)… “pune totul sub semnul întrebării!”
Sub semnul acestui citat vom publica și traduce articole despre Biblie. Vă vom ține la curent cu noi descoperiri, vom analiza împreună textele biblice și vom scoate la lumină lucruri mai mult sau mai puțin evidente din Vechiul și Noul Testament. Dacă descoperiți greșeli de exprimare/traducere sau de scriere, sunteți rugați să ne contactați pe pagina noastră de facebook sau prin e-mail la contact@bibliapentrusceptici.ro
Suntem mereu în căutare de noi colaboratori și autori. Dacă dorești să ne ajuți sau ai nevoie de o platformă pe care să publici articole cu tematică biblică, care urmează critica biblică (critică de text, critică literară, critica formei și tradiției și critica redactării), nu ezita să ne contactezi.
Comentariile au fost deactivate pe toată pagina bibliapentrusceptici.ro din rațiuni practice. Vă invităm să discutați cu noi pe pagina de facebook. Nu uitați: puneți totul sub semnul întrebării!