Designul Inteligent

Mișcarea de astăzi “Designul Inteligent” se bazează pe un argument care nu diferă mult de cel folosit de William Paley, cu puțin înaintea lui Darwin. Paley credea că, dacă ai găsi un ceas într-o pădure, nu ai presupune că s-a format acolo de la sine. Te-ai gândi că ar fi fost creat de un “ceasornicar.” Există, de asemenea, conceptul de Junkyard Tornado (Tornada din cimitirul de vechituri), în care probabilitatea ca o tornadă să treacă printr-un cimitir de vechituri și să asambleze un ceas este considerată zero.

Prin extensie, corpul uman este ca un ceas. Organismul uman este complex – “ireductibil” în concordanță cu mișcarea “Design-ului Inteligent”. Și astfel s-ar putea argumenta, cum a făcut Paley, că organismul uman nu a putut fi format de la sine. Trebuia să fie creat de un “Desiger Inteligent”. Conform acestei logici, evoluția este “imposibilă”.

Cei care folosesc “logica religiosă” ca ipoteză a existenței unui “Designer Inteligent” stau în contradicție evidentă cu comunitatea științifică și cu gândirea științifică. Cum pot cele două părți să vadă lumea atât de diferit? Și cum putem determina care parte este corectă?

O modalitate de a înțelege de ce “logica religioasă” este incorectă este de a reflecta asupra următorului experiment de gândire.

Să ne imaginăm că mergi într-un magazin de bijuterii si te uiți la diversele ceasuri din vitrinele bijutierului. Unul dintre ceasuri îți atrage privirea deoarece designul său este atât de neobișnuit. Bijutieriul vine și îl rogi să-ți descrie ceasul. El începe să explice câteva dintre caracteristicile sale mai interesante.

“Iată ceva ce nu găsiți la alte ceasuri”, spune bijutierul. “Când începeți să-l întoarceți, începe să miroase urât!” Întoarce ceasul și așa cum spunea, un miros clar, foarte ușor la început, începe să se împrăștie de la ceas. Bijuteriul îți spune că mirosul poate crește destul în intensitate pe parcursul zilei, până la punctul în cazul în care ceasul devine enervant. Trebuie să aplici un unguent special numit “deodorant” ceasului în fiecare dimineață pentru a masca mirosul, și va trebui, de asemenea, să speli ceasul în fiecare noapte pentru a elimina mirosul și unguentul. Dacă lași ceasul două sau trei zile fără să-l speli, va mirosi așa de rău că nu vei dori să fie în aceeași cameră cu tine.

“Și iată altceva”, spune bijutierul. “Timp de opt ore în fiecare zi, acest ceas nu va arăta ora corectă deloc! Este “adormit” în timpul acestor opt ore și nu poate fi deranjat. “Dacă este deranjat și nu obține plinul de opt ore de somn de care are nevoie, atunci acesta poate cădea în mod spontan și pe neașteptate în somn timp de până la două ore, la un moment dat, în timpul zilei următoare. Aceasta se numește un “pui de somn.” De asemenea, măsurarea timpului poate fi foarte neregulată dacă nu doarme suficient.

Bijutierul, de asemenea, te informează că ceasul estesupus la mii de diferite “boli”. Multe dintre aceste boli poatescoate ceasul din funcțiune pentru o săptămână sau mai mult. Mult mai multe dintreacestea vor determina ca ceasul să aibă nevoie de reparații foarte costisitoareîntr-un centru specializat de servicii numit “spital.” Și sute deastfel de boli vor determina ca ceasul să moară complet. De două sau de treiori pe an (dacă ești norocos, sau de mai multe dacă nu) ceasul va fi afectat deuna dintre aceste boli timp de o săptămână. În cursul acestor două sau trei săptămâniîn fiecare an, ceasul nu va păstra o măsură precisă a timpului și va trebuisă-l aduci la reparat.

“Iată ceva destul de unic”, spune bijutierul.”Nu multe ceasuri au această trăsătură!” El indică un nod moale pemarginea ceasului. Se pare că două dintre cele mai importante componente aleceasului nu sunt în interiorul carcasei. Sunt atașate în afara ceasului și seconectează la celelalte unelte din ceas printr-o crăpătură. Aceste două componenteexterioare sunt protejate de o pungă de plastic subțire pe care bijutierul onumește “scrot.” Bijutierul te avertizează că, din cauza acestuidesign unic, trebuie să fii extrem de atent cu ceasul. Dacă lovești vreodatăaceste unelte expuse, ceasul se va degrada și se va strica.

Bijutierul continuă …

În fiecare săptămână va trebui să injectezi în ceas anumite substanțe chimice numite “vitamine”, iar dacă nu, ceasul va muri.

În cazul în care ceasul devine prea rece, părți din acesta va avea “degerături” și apoi vor putrezi și se vor desprinde.

În fiecare zi, pe partea exterioară a ceasului, se va dezvolta un film dezgustător numit “placă”. Va trebui să speli această placă de două ori pe zi cu o perie. Dacă nu, exteriorul ceasului se va umple cu găuri și în cele din urmă va cădea.

Afli că trebuie să întorci ceasul de trei sau patru ori pe zi. Dar trebuie s-o faci cu atenție. Dacă-l întorci prea mult, acesta va crește de trei sau patru ori față de dimensiunea sa normală și apoi va fi afectat de și mai multe boli. Acest proces este numit “obezitate” și este o problemă majoră. Dacă nu-l întorci suficient, ceasul va muri de foame și va putrezi.

Atunci când comanzi ceasul, este nevoie de nouă luni pentru livrare. Dar un procentaj surprinzător de comenzi nu părăsesc fabrica. Ei mor pe linia de asamblare și nu sunt livrate din cauza unui fenomen numit “avort spontan”. Aproximativ 5% din ceasurile care pleacă din fabrică au defecte serioase – acestea au nume precum sindromul Down, spina bifida, etc.

Când deschizi noul ceas și îl scoți din ambalaj, nu ai nici o idee despre cum va arăta. Unele ceasuri sunt destul de frumoase, dar numărul lor este extrem de mic. Multe dintre ele sunt mediocre. Destul de multe sunt surprinzător de urâte. Iei ceea ce primești.

Tot așa, un număr foarte mic dintre ceasurile care părăsesc fabrica vor veni cu caracteristici sofisticate, cum ar fi un cronometru sau un ecran cu fazele lunii. Majoritatea ceasurilor vor avea un indicator pentru oră și unul pentru minute și vor ține măsura timpului destul de bine. Dar multe dintre ceasuri vor avea un “IQ sub medie” și prin urmare, vor măsura timpul prost sau deloc. Din nou, iei ceea ce primești.

Bijutierul vorbește în continuare, descriind zeci de probleme cu acest brand special de ceas. După o oră, ești atât de dezgustat și de dezorientat încât ridici mâna și îi ceri să se oprească. Pui doar o întrebare evidentă:

“Ce fel de ceasornicar nebun ar crea un ceas care are atât de multe probleme ridicole ???”

Nimeni nu ar alege să cumpare acest brand de ceas. Designul este absurd din atâtea puncte de vedere. Există mii de defecte – mulți dintre ei destul de grave – care sunt evidente în acest brand de ceas. De ce ar crea ceasornicarul un ceas cu miros? Tartru și placă? Obezitate? Vedere slabă? Nevoie de somn? Un scrot extern și testicule? Nevoie de vitamine? Lista de caracteristici absurde și de probleme este aproape fără sfârșit.

Aceasta este într-adevăr problema cu teoria “ceasornicarului divin”. Design-ul Inteligent? Dacă omenirea este creată după chipul lui Dumnezeu, atunci Dumnezeu este un idiot. Nici un “Designer Inteligent” – Dumnezeu sau altul – nu ar proiecta un ceas care este atât de rău.

Aceasta este doar una dintre numeroasele probleme cu “logica religioasă” a “Design-ului Inteligent”. Pentru a crede într-un “Designer Inteligent”, teiștii trebuie să ignore toate problemele pe care le găsim în corpul uman.

Ceasornicarul divin

În cazul în care un designer inteligent a creat corpul uman, atunci va trebui să explice ce a mers prost. De ce o ființă omnipotentă, atotștiutoare ar face un număr foarte mare de erori ridicole și adesea malițioase în proiectul său al corpului uman? Problemele cu miros corporal, vitamine, testicule, stomatologi și nevoie de somn abia încep să atingă suprafața problemei:

 • De ce nu a creat Designerul Inteligent ochi care funcționează, astfel încât jumătate din oamenii de pe planetă să nu mai poarte ochelari?
 • De ce nu a proiectat Designerul Inteligent un simț al foamei care să funcționeze, astfel încât oamenii să nu fie obezi?
 • De ce nu a făcut Designerul Inteligent o inimă care funcționează, astfel ca bolile de inimă să nu fie cauza principală a morții în rândul cetățenilor din SUA?
 • De ce nu a proiectat Designerul Inteligent un sistem digestiv care funcționează, astfel ca oamenii să nu fie constant deranjați de diaree și de constipație?
 • De ce nu a făcut Designerul Inteligent un creier care funcționează, astfel încât să nu fie afectat de anumite dependențe (alcool, tutun, droguri etc.)?
 • De ce nu a proiectat Designerul Inteligent un sistem imunitar, astfel încât să nu existe ceva precum răceala banală (și toate celelalte mii de boli) ?
 • De ce nu a creat Designerul Inteligent un înveliș de păr care funcționează, astfel încât să nu existe procese de pierdere a părului în rândul populației masculine ?

Lista poate continua la nesfârșit. Designerul Inteligent face mii de greșeli, care sunt evidente pentru oricine își ia o clipă liberă pentru a le considera. Contradicția unui designer omniscient ce face greșeli este una din mai multe defecte în “logica religioasă”.

Multe dintre problemele pe care le găsim în schema corpului uman aduc cantități masive de suferință umană. Întrebați pe oricine care moare de cancer. Întrebați pe oricine care tocmai a avut o intervenție chirurgicală pe cord deschis. Întrebați orice părinte ce a suferit un avort spontan sau care a avut un copil născut cu defecte congenitale grave. Întrebați pe oricare din sutele de milioane de oameni care au murit de variolă, gripă, SIDA și ciumă bubonică. Prin urmare, fiecare problemă pe care o vedem în corpul uman oferă dovezi explicite că nu un designer inteligent l-a creat. Ori asta, ori Designerul Inteligent simte plăcere extraordinară în suferință umană. Această contradicție este un alt defect în “logica religioasă”.

Iată realitatea: Motivul pentru care corpul uman cuprindemii de greșeli și de probleme se datorează faptului că nu a existat nici unproiectant/ceasornicar omniscient sau omnibenevol care a creat corpul uman. Undesigner nu ar face toate aceste greșeli și nu ar crea atât de multă suferință.Un designer nu ar proiecta un ceas atât de rău. Realitatea este că Natura esteceasornicarul. Un proces natural imperfect și haotic a fost proiectarea viețiipe această planetă, inclusiv corpul uman, timp de sute de milioane de ani. Problemelepe care le aveți cu corpul vostru uman consolidează acest fapt în fiecare zi.De fiecare dată când te speli pe dinți și te dai cu antiperspirant, ți se reaminteștecă un proces natural haotic a proiectat corpul tău, nu un “DesignerInteligent.”

Foarte ciudat

Oamenii de știință nu sunt malefici. Oamenii de știință au ajuns la poziția lor prin cunoaștere și cercetare. Milioane de oameni foartebine pregătiți și foarte inteligenți au strâns și au analizat date științificede zeci de ani dintr-o mare varietate de discipline. De exemplu:

 • Există volume de date astronomice care indică faptul că universul are o vârstă de miliarde de ani.
 • Există volume de date geologice care indică faptul că pământul, de asemenea, este vechi de miliarde de ani.
 • Există volume de date paleontologice care indică faptul că viața în sine are mai mult de un miliard de ani și că animalele multicelulare au evoluat timp de sute de milioane de ani. Fosilele arată că au existat milioane de specii de plante și animale care au dispărut și au apărut pe planeta Pământ pe parcursul a sute de milioane de ani.
 • Există volume de date biologice care arată cum funcționează ADN-ul și modul în care ADN-ul se schimbă în timp prin procese naturale.
 • Și tot așa…

Există milioane de dovezi care se leagă între ele pentru a ne picta un tablou universal valabil pentru oamenii de știință. Există date de la astronomi, geologi, arheologi, paleontologi, chimiști, fizicieni, biologi, istorici, etc. Toate acestea ne indică existența unui univers de miliarde de ani și a unei serii de evenimente naturale care ne-au adus toate formele de viață pe care le vedem azi. Nici una dintre ele nu indică existența vreunui “zeu”.

https://dumnezeuesteimaginar.blogspot.com

Corpul uman este plin de mii de greșeli de proiectare, multe dintre ele destul de brutale prin efectele lor. Aceste erori de proiectare provin din procesul haotic, nestructurat și natural numit evoluție. Dacă ar exista un designer inteligent, singura concluzie la care putem ajunge este că derivă o plăcere supremă din suferința umană. Acest lucru este evident pentru oricine locuiește într-un corp uman.

Deci, de ce oamenii se agață atât de strâns de povestea creației Bibliei, sau de ce inventează noțiunea mai generică de “Designer Inteligent”, dacă este atât de evident că un astfel de proiectant nu poate exista?

Motivul pentru perspectiva religioasă este ușor de înțeles: Mulți oameni sunt îngroziți de moarte. Această teroare îi duce la inventarea noțiunii de “viață veșnică.” Pentru a exista viața veșnică, avem nevoie de un designer inteligent pentru a proiecta corpul uman și care să ne dea “suflete.” Astfel, oamenii sunt dispuși să accepte povestea creației.

Aceasta practică îi conduce pe credincioși într-un loc foarte ciudat. Ei trebuie să se opună științei, cu dovezile și milioanele sale de fapte, în scopul de a menține iluzia vieții veșnice. Interesant este faptul că ei folosesc de bună voie toate celelalte produse ale științei – telefoane, farmaceutice, site-uri web, jumbo jet-uri, materiale plastice, zgârie-nori, televizoare, cuptoare cu microunde și tot restul. Aceste produse sunt toate create folosind același proces științific care ne spune că pământul este vechi de miliarde de ani și că nu poate exista Designer Inteligent.

_______________ Vezi seria ”Dumnezeu este imaginar” cu zeci de motive care te vor scăpa de virusul credinței: https://dumnezeuesteimaginar.blogspot.com

Comentariile sunt închise.