Nu înțeleg de ce este Avram (ca patriarh biblic și figură biblică foarte importantă) atât de demn de urmat în povestea asta: un laș fuge de foame în Egipt, de frică își dă femeia faraonului și zeul său îl pedepsește pe faraon pentru că l-a crezut pe “dreptul” Avram. Pentru minciuna sa este răsplatit cu daruri. Și asta cu cunoștiința împăcată.
Afacerea aceasta i-a adus lui Avram o avere frumușică: “Avram insa era foarte bogat in vite, in argint si in aur.” (Geneza 13:2). Metoda acesta de afaceri i-a plăcut lui Avram și Dumnezeului său atât de mult, încăt s-a gândit să o mai repete odată. În capitolul 20 al aceleași cărți biblice ni se spune că Avram, după ce s-a stabilit între Cadeș și Șur, a petrecut ceva timp în Gherar. Citiți cu atenție relatarea biblică:
Si a zis Avraam despre Sarra, femeia sa: "Mi-e sora", caci se temea sa spuna: "E femeia mea", ca nu cumva barbatii acelei cetati sa-l omoare din pricina ei. Iar Abimelec, regele Gherarului, a trimis si a luat-o pe Sarra. Dar Dumnezeu a intrat la Abimelec noaptea'n vis si i-a grait: "Iata, tu ai sa mori din pricina femeii pe care ai luat-o, caci ea are barbat". Dar Abimelec, care nu se atinsese de ea, a zis: "Doamne, vei ucide Tu oare chiar si oameni drepti? Oare acela nu mi-a spus chiar el: E sora mea!? Ba si ea mi-a spus: Mi-e frate!... Eu cu inima curata si cu maini nevinovate am facut aceasta". Iar Dumnezeu i-a grait in vis: "Stiu si Eu ca tu cu inima curata ai facut aceasta si Eu sunt Cel ce te-a ferit sa pacatuiesti impotriva Mea; iata de ce nu ti-am ingaduit sa te atingi de ea. Si acum, da-i omului femeia inapoi, caci el e prooroc si se va ruga pentru tine si vei trai; dar daca nu o dai inapoi, sa stii ca negresit vei muri, tu si toti ai tai". Si sculandu-se Abimelec a doua zi de dimineata, i-a chemat pe toti slujitorii sai si'n auzul lor a povestit toate acestea; si ei, toti oamenii, foarte s'au infricosat. Si l-a chemat Abimelec pe Avraam si i-a zis: "Ce ne-ai facut? Cu ce ti-am gresit eu de-ai adus asupra mea si-asupra regatului meu un pacat atat de mare? Tu mi-ai facut un lucru pe care nimeni nu l-ar face!" Si a mai zis Abimelec catre Avraam: "Ce-ai urmarit de-ai facut una ca asta?" Iar Avraam a zis: "Am crezut ca prin tinutul acesta lipseste frica de Dumnezeu si ca voi fi omorat din pricina femeii mele. Si apoi, ea imi este intr'adevar sora dupa tata, dar nu si dupa mama, si mi-a devenit sotie. Dar a fost ca atunci cand Dumnezeu m'a scos din casa tatalui meu ca sa pribegesc, am zis catre ea: Iata binele pe care mi-l vei face: in tot locu'n care vom mergezi despre mine: E fratele meu!" Atunci a luat Abimelec o mie de sicli de argint, vite mari si mici, robi si roabe, si le-a dat lui Avraam; si i-a inapoiat-o pe Sarra, femeia sa. Si a zis Abimelec catre Avraam: "Iata, tara mea iti sta inainte locuieste unde-ti place!" Iar catre Sara a zis: "Iata ca-i dau fratelui tau o mie de sicli de argint; aceasta-ti va fi spre cinstea fetei tale pentru toti cei din preajma ta: tuturor te-ai dovedit nevinovata" (Geneza 20:1-18)
Această relatare este o pildă biblică de moralitate! Descoperim în această relatare o convorbire interesantă între zeul lui Avram și regele Abimelec. Mă întreb de unde avea să afle autorul acestui text ceea ce s-a petrecut în capul regelui. Trecând peste asta, este interesant să subliniem cât de bun a fost Dumnezeu să îl avertizeze pe rege să nu-i dea cumva târcoale “tinerei” femei ca să nu pățească ceea ce a pățit faraonul. Îngrozit de gândul acesta, regele înapoiază pe Sara soțului… ă,ă,ă… fratelui ei, și-l ia puțin la întrebări cu privire la comportamentul său mincinos. Relatarea nu ne oferă niciun semn de remușcare din partea lui Avram și cu toate că regele nu s-a atins de “tânăra” soție, dreptul patriarh obține o mulțime de ponoase de pe cârca regelui și mai primește și o mie de sicli de argint și o mulțime considerabilă de vite.
Citește și partea a III-a: De ce nu este Avram un exemplu moral demn de urmat (III)
Poate te interesează și: