De ce a murit Iisus?

Să nu uităm că acum două mii de ani, Isus din Nazaret era prietenul curvelor, al tâlharilor, al oamenilor nevoiași. Al romanilor, deci al păgânilor. Al necredincioșilor, iar dintre ei avea unul chiar în grupa sa. Era prietenul oamenilor simpli și păcătoși. Se băga în vorbă cu femeile, ceea ce în vremea sa nu făcea absolut niciun Rabbi și niciun preot. Isus a fost, poate, primul feminist și umanist al istoriei. Succesul său și priza sa imensă la public s-au datorat în primul rând faptului că era altfel decât oamenii religioși ai timpului său. Iubea oamenii, iubea dreptatea, iubea simplitatea.

Știți însă de ce a murit? Pentru că și-a permis să critice aspru Biserica oficială. Pentru că a șters pe jos cu episcopii și „prea sfințiții” timpului său, numindu-i „morminte văruite, pline de tot felul de spurcăciuni”, „ pui de năpârci” și „fățarnici orbi” care „strecurați țânțarul și înghițiți cămila”. Pentru că , chiar cu ocazia Paștelor, a avut tupeul să dea de pământ, la propriu, cu comerțul cu animale întreținut de preoții corupți, comerț care era gândit ca să facă săracii și mai săraci, iar pe preoți și mai bogați.

Pentru că a avut tupeul extraordinar să spună că Templul, mândria națională a iudeilor, era doar o casă de piatră din care lipsea cu desăvârșire Dumnezeu. Adică exact cum ai spune azi lui Daniel Prea Nesimțitul, precum și oștirii sale de episcopi opulent îmbrăcați, că Catedrala Jefuirii Neamului (cacofonie intenționată și binemeritată) este un afront adus direct lui Dumnezeu. Iar asta să nu o spui oricum, ci chiar de Paște, în public, filmat de toate televiziunile și auzit de toată presa.

Înțelegeți acum de ce a murit Isus din Nazaret? Înțelegeți cine l-a ucis și cu ce ură? N-au fost romanii. Ci preoții. Teologii. Fariseii și saducheii, două tabere religioase extrem de dușmănoase și recalcitrante una cu cealalată, dar care s-au unit întru aducerea la tăcere a lui Isus. Și înțelegeți acum de ce îl urau atât de mult?

Pentru că a îndrăznit să le spună că Dumnezeu nu avea de-a face absolut nimic nici cu ei, nici cu Templul lor, nici cu sistemul lor religios corupt până în măduva oaselor.

Ei bine, voi spune ceva șocant dar sunt cât se poate de serios: ca atei, trebuie să călcăm pe urmele lui Isus din Nazaret ! Compasiune pentru turma ignorantă care e compusă din oameni sărmani, manipulați și inculți. Și ură față de sistemele religioase oficiale, oricum s-ar numi ele. Toate sunt la fel de corupte. Toate sunt oglindirea egoismului și a prostiei omenești.

N-am nici cea mai mică îndoială că, dacă ar trăi astăzi, Isus ar fi prietenul ateilor, agnosticilor, homosexualilor, prostituatelor. Și de asemenea n-am nicio îndoială că ar fi dușmanul înverșunat al BOR și al oricărui sistem religios făcut de om. Și da, ar fi banat non-stop pe Facebook și probabil chiar linșat pe stradă.

Ei bine, el știe asta. Și de-aia nu mai vine!

 

Autor: George Dumitru
George Dumitru este autorul cărții Dumnezeu nu este o carte. O abordare istorico-critica a crestinismului. O puteți cumpăra aici:

https://www.elefant.ro/dumnezeu-nu-este-o-carte_25dab4a6-a1db-49cf-a456-ba6b4750ca85

 

Comentariile sunt închise.