Când s-a născut Iisus Hristos?

Indică Biblia momentul când s-a născut Isus?

Relatările biblice indică toamna ca momentul cel mai probabil al nașterii, bazat pe concepția și nașterea lui Ioan Botezătorul. Elisabeta (mama lui Ioan) a fost în luna a șasea de sarcină, atunci când Iisus Hristos a fost conceput (Luca 1: 24-36). Astfel se poate determina momentul aproximativ când s-a născut Isus, dacă știm când s-a născut Ioan. Tatăl lui Ioan, Zaharia, a fost un preot care servește în templul de la Ierusalim “din ceata preoţească a lui Abia” (Luca 1: 5). Calculele istorice indică că acesta ar fi 13-19 iunie în acel an. Acesta a fost în acest momentul în care Zaharia a aflat că el și soția lui, Elisabeta, vor avea un copil (Luca 1: 8-13). După ce a terminat serviciul și a călătorit acasă, Elisabeta a născut(Luca 1: 23-24). Presupunând că concepția lui Ioan a avut loc aproape de sfârșitul lunii iunie, adăugând nouă luni ne aduce la sfârșitul lunii martie ca momentul cel mai probabil pentru nașterea lui Ioan. Adăugând încă șase luni (diferența de vârstă dintre Ioan și Iisus Hristos (Luca 1:35-36)) ne aduce la sfârșitul lunii septembrie ca data probabilă a nașterii lui Isus.
A doua modalitate ar fi relatările despre viața lui Isus. Putem afla cu aproximaţie când s-a născut Isus dacă facem un calcul luând ca reper ziua în care a murit el. Era 14 nisan, în primăvara anului 33 e.n., când evreii sărbătoreau Paştele (Ioan 19:14–16). Întrucât Iisus avea în jur de 30 de ani când şi-a început serviciul pământesc, care a durat trei ani şi jumătate, înseamnă că el s-a născut la începutul toamnei, în anul 2 î.e.n. (Luca 3:23).
Alte indicii găsim în recensământul roman care avea loc în perioada respectivă, care în mod normal nu avea cum să se desfășoare în decembrie și în relatarea că păstorii trăiau sub cerul liber şi făceau noaptea de strajă lângă turmele lor, un lucru improbabil iarna.

https://www.facebook.com/Bibliapentrusceptici/photos/a.616586898407638.1073741832.610802078986120/795181110548215/?type=3&theater


Și totuși de ce sărbătorim 25 decembrie? Encyclopædia Britannica ne spune că a fost aleasă această dată care “să coincidă cu sărbătoarea romană păgână a «naşterii soarelui invincibil»“, ţinută cu ocazia solstiţiului de iarnă. Potrivit cu The Encyclopedia Americana, mulţi erudiţi cred că s-a ales această dată “pentru ca păgânii convertiţi să se simtă mai atraşi de creştinism”.

Și, din moment ce a fost aleasă arbitrar, ne-am gândit ca 28 septembrie este o dată la fel de bună ca oricare alta.

Comentariile sunt închise.