Ambiguitatea Bibliei o face lipsită de valoare


Dacă ești un creștin, ești probabil, familiarizat cu acest verset din 2 Timotei 3 din Biblie:

16 Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos ca să învețe, să corecteze și să formeze în credință, 17 pentru ca slujitorul lui Dumnezeu [să] poată fi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.

Convenția Baptistă de Sud, cea mai mare denominare protestantă din Statele Unite, descrie Biblia astfel:

Biblia a fost scrisă de oameni inspirați divin și este revelația lui Dumnezeu despre Sine către om. Este o comoară perfectă de instruire divină. Ea are pe Dumnezeu ca autor, salvarea ca scop și adevărul, fără amestec de eroare, ca și conținut. Prin urmare, toată Scriptura este total adevărată și demnă de încredere. Aceasta dezvăluie principiile prin care Dumnezeu ne judecă, și, prin urmare, este și va rămâne până la sfârșitul lumii, adevăratul centru al uniunii creștine,= și standardul suprem prin care tot comportamentul uman, crezurile, și opiniile religioase ar trebui să fie judecate.

În contrast cu aceste două citate, astăzi te-aș ruga să iei în considerare în mod obiectiv și rațional Biblia. Dacă vei face asta, îți vei da seama că Biblia este complet ambiguă, iar acest lucru este defect fatal.

Este ceva obișnuit ca două grupuri de oameni care citesc Biblia să arate versete ambigue și să ajungă la concluzii opuse despre intențiile “lui Dumnezeu”. Din moment ce “Dumnezeu” este tăcut, nu există nici o soluție pentru ambiguitate. Prin urmare, oamenii pot ajunge la aproape orice interpretare a Bibliei care le place. Astfel, Biblia este lipsită de sens.

Un exemplu simplu poate pune în lumină această problemă: un grup de creștini citește versete din Levitic și afirmă destul de tare concluzia lor (susținută de Biblie) că “Dumnezeu îi urăște pe poponari” și îi vrea morți. Un alt grup citește o altă parte a Bibliei și pretinde contrariul. Cine are dreptate?

Dacă Dumnezeu ar fi real, atunci A) Biblia ar fi perfectă și prin urmare, nu ar conține nici o ambiguitate, sau B) Dumnezeu ar clarifica problema, pentru că nu ar vrea ca oamenii să pretindă c-a zis altceva decât intenționa. Faptul că nu vedem nici A, nici B întâmplându-se este o dovadă în plus că Dumnezeu este imaginar.

Dacă ești cinstit intelectual, îți dai seama că ambiguitatea Bibliei o face lipsită de utilitate. Când doi oameni pot citi aceeași carte și susține că spune lucruri opuse, cu nici o cale de a ști care este corect, nu are cum să devină mai lipsită de sens de-atât.

Ambiguitate Bibliei promovează, de asemenea, comportamente din interiorul religiei creștine care pot părea nebune. Oamenii pot alege să creadă aproape orice le place și pot găsi un verset ambiguu în Biblie să o susțină. Vrei să ai sclavi? Poți găsi versete biblice care să o susțină. Vrei să asuprești femei? Poți găsi o mulțime de versete care să te sprijine în Biblie. Vrei să omori oameni care lucrează în ziua Sabatului? Biblia are versete ce îți spun să o faci. Vrei să-ți încerci norocul cu niște șerpi cu clopoței? Biblia zice s-o faci și mii de oameni au încercat-o.

Este nebun cuvântul potrivit? Dicționarul definește nebunia astfel:

nebunie sau absurditate extremă; ceva cu totul prostesc sau nerezonabil

Este sau nu total absurd și nerezonabil să omori pe cineva pentru siomplul motiv că culege lemn în ziua greșită a săptămânii? Desigur.

Vrei să formezi un grup de supremație albă? Sunt multe organizații creștine care își susțin credința lor cu Biblia. De exemplu:

Mai mult de 1 din 4 creștini sunt penticostali. Penticostalii cred în lucruri cum ar fi vindecarea divină și vorbirea în limbi, credințe care se apropie pe nebunie. 1 în 4. Toate aceastea conduse de versete ambigue sau nebune din Biblie ca Marcu 16:

17 Și aceste semne îi vor însoți pe cei care cred: În numele meu, vor alunga demonii; vor vorbi în limbi noi; 18 vor ridica șerpi cu mâinile lor; și când vor bea otravă mortală, nu ii va durea deloc; ei vor pune mâna pe oameni bolnavi și îi vor însănătoși.”

De ce vrei să te asociezi cu asemenea nebunie? Viața ta va fi mult îmbunătățită când te îndepărtezi de nebunie.

___________
Vezi seria Dumnezeu este imaginar:
https://dumnezeuesteimaginar.blogspot.com


Comentariile sunt închise.